27 august 2011

Îndrumări de epocă

Către plugari

IANUARIE

Fă-ți socotelile anului trecut, ca să știi ce-ai dobândit, și nu pregeta de a-ți face socotelile pentru anul nou, ca să nu muncești orbește.

Drege-ți și cumpără-ți unelte, gospodar e acela care vara își cumpără sanie și iarna car.

E vremea hodinei, acum, pentru om și pentru vită. Le poți da deci mai puțin nutreț, amestecându-l din gros cu paie. Dar vitele au nevoie de aer și de plimbare. Nu le ține tot închise. Rânește-ți bine grajdul și lasă-l să se răsufle cu aer proaspăt. 

Deprinde-i la ham caii cei tineri și la jug juncanii. Niciun fir de gunoi să nu-ți rămâie în ogradă.

Mai dă din  când în când și prin pivniță de-ți cercetează barabulele, legumăriile, poamele. Putreziciunile trebuie aruncate afară.

Cercetează-ți la două zile stupii de albine, vezi cum le merge. Fă-ți știubeie pentru roiurile viitoare.

Pe vreme de moină, fă-te în grădină Curăță pomii de uscături și crengi de prisos, tăindu-le cu ferestrăul scurt dela rădăcina lor și nelăsând cepuri, care nu se mai închid niciodată și pricinuiesc putrezirea pomului. Rănile rămase unge-le cu un amestec de lut galben, balegă și var. Sapă toți pomii dela rădăcină și dă-le gunoi de grajd.

În nopțile cele lungi de iarnă mai pune mâna pe câte o carte, căci scump prieten este cartea cea bună și mare-i răsplata ei.

FEBRUARIE

Ai grijă de semințe. Alege-le, curăță-le, cerne-le, ca să nu fii și tu, ca satana, semănător de neghină.

Răstoarnă nușunoaiele, curăță balele și buruienile uscate, fă șanțuri de scurgere.

Curăță pomii de omidărie, de frunzele uscate, în care se țin ouăle de viermi. Frunzele cu ouă de omide trebuie numai decât puse pe foc.

Adună omătul la rădăcina pomilor, ca să aibă unezeală de ajuns și să nu prindă flori mai devreme. 

Pregătește-ți cele trebuincioase pentru răsaduri.

Sădește-ți pomișorii și altoii. Curăță-i pe cei de anul trecut de mușchiu, frecându-i cu ceva aspru, și de mlade nebune.

 Vitelor dă-le nutreț tot mai bun, ca să ai cu ce ieși la muncă. Lături, uruială, sicică, pleavă opărită, sfecle, iată nădejdea plugarului. Cailor câte un braț de trifoieș și un pumn de ovăz. Peria și cersala mult plătește!

Păzeșteți oile de prăsilă să nu bea din băltoace de omăt, ca să nu lepede. 

Fă-ți coșuri pentru roiuri.

Ajută-i cu sfatul, cu îndemnul și cu fapta pe cei nevolnici. Arată-le cât de multe și minunate sunt drumurile unui muncitor cinstit. Dacă știi carte, fă-i și altuia parte, pentru că dar din dar raiul se face.

MARTIE

Se apropie timpul muncii. Hrănește-ți bine vitele, ca să ai cu ce munci. Mânzocilor care au împlinit 15-20 de zile, începe a le da ovăz. Peria și cerseala au acum lucru mai mult ca oricând, pentru că-i vremea năpârlirii. Îngrijește și pentru tine cele de-ale gurii. Du-ți grânele și porumbul la moară, ca să nu te năpădească tot lucrul de-odată. Cloștile și gâștile trebuie puse cât mai timpuriu pe ouă, pentru că puii cei mai devreme cresc mai bine.

Fă curățenie peste tot locul. Cară gunoiul rămas.

Curăță temeinic pometul de omizi, de putregaiuri, de vreascuri uscate. Nu uita că mușchiul cel galben e moartea pomilor titneri. Și cât de lesne îl poți curăți după o ploiță, cu o bucățică de surcică.

Așează răsadurile și acoperă-le cu gunoi ca să le ții calde.

Altoiește-ți cireșii și vișinii. 

În trifoiștele rămase prea rare, aruncă sămânță de trifoi și lucernă.

Cratofii cei stricați și prea tare încolțiți fierbe-i bine și scurge-le apa, ca să nu-ți înbolnăvească vitele. Nu uita că la nouă săptămâni după Crăciun se seamănă grâul de primăvară. Dacă ai întârziat, seamănă acum orzul, ovăzul, lintea, mazărea, lucerna și trifoiul.

APRILIE

Începe munca cu temeiu! Cruță-ți timpul. Albină să fii. Numai dacă nu plouă, de lucru să te ții!

Alege cartofii mici de sămânță. Seamănă păpușoiu, inul și-n urmă cânepa. Descoperă răsadurile ca să se răsufle, dar aminte să-ți fie de a le apăra de frig.

În nopți senine, care pot aduce brumă, e bine să faci câte un focușor de putregariuri în omăt; fumul putregaiurilor se așează ca un norișor în grădină și apără pomii de îngheț. 

Dacă vremuiește și-i vânt și ploaie, închide-ți colșca cu pui și gâsca cu boboci în găinărie; de altfel tot la aer și soare să stea. Un viermișor ori o gâză prinsă de lcoșcă îi mai bună friptură decât un miertic întreg de crupe.

Înainte de a slobozi dimineața vitele la păscut, hrănește-le bine cu nutreț uscat, ca să aibă stomahul temeiu bun. Nu lăsa vitele pe locurile pe care ai vrea să le cosești. 

Pomilor bântuiți de furnici unge-le tulpina cu var stins.

Ai grijă de mielușei. Păzește-i de umezeală. Apleacă-i de 5-6 ori pe zi. 

Vântură grânele din hambare, ca să le cureți  de gândaci.

MAIU

Munca e în toiu ei. Pretutindeni viață, pretutindeni bucurie. Gătește de semănat, ți-au rămas doar să semeni legumăriile (ridichi, pepeni, și în țarină inul, cânepa, hrișca, și mălaiul mărunțel). Sădește curechiul, salata și pătlăgelele. Udă-le bine de la început, ca să nu mai ai grija lor, oricât de secetă ar fi.

Nu uita să-ți uzi oaltanii (altoii) dacă-i secetă.

Pomii pe care au rămas omizi trebuie afumați cu pucioasă, pentru că omida afumată zdravăn cu pucioasă, pe vreme frumoasă, când nu-i vânt, piere. Lucerna trebuie cosită până nu prinde a înflori.

Începe prășitul. Păpușoi cu patru foi - acela-i cel mai bun de sapă.

Fii cu ochii în patru la toate grânele și legumăriile tale. Plivește-le și le apără de potop și grindină. 

Roirea stupilor începe și ea. Fii cu mare băgare de seamă, ca să n-ai pagube. În locurile rămase seamănă ridichi, pepeni bostani ori pune sfecle și curechi.

IUNIE

Mămăliguța îi nădejdea țăranului. De aceea grija mai de căpetenie prășitul să-ți fie. Cosește fânațul câtu-i în floare, de vrei să ai fân bun și moale, mai bine puțintel și bun, decât un stog de bâle bâțoase.

Nuele și mlădele de mesteacăn, stejar și salce, adunate în luna aceasta și păstrate la loc ferit de ploaie, vor fi la iarnă o hrană foarte bună pentru oițe și capre. 

Vițeii de anul acesta pot fi sloboziți la păscut. 

Prășila barabulelor se cade a fi sfârșită și a doua oară. 

Altoiește puieții, dar numai dimineața și seara. Altoiește trandafirii.

Păzește bine stupii ca să nu-ți scape vreun roiu. 

Aerisește pivnița și podul, ca să nu ai mucezeală. 

Usucă cireșele și vișinele pe iarnă. Fă compoturi și vișinaturi.

Calendarul GLASUL BUCOVINEI 1925, Cernăuti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector