26 mai 2010

"Măi, Domnul" s-a dus la Domnul!

- articol publicat in iulie, 2000 - în numarul 7 al revistei "Calu Iapa" -

Pe 18 decembrie 2000, Neculai Capraru ar fi împlinit 64 de ani. Aproximativ cu un an în urmă, era bucuros, era fericit, era împlinit. Alaturi de nevasta sa, Ileana, de fiul sau, Doru, de nora sa, Catalina, şi de cele doua nepotele, sfiosul, discretul, generosul şi mereu înteleptul Neculai Capraru traia emoţii copleşitoare, ale unui eveniment care, prin pilda si amploare, se dovedea a fi unic în comuna: sfintirea şi inaugurarea ctitoriei vietii sale - complexul de alimentaţie publică şi ceremonii. În faţa laudelor preoţilor, a invitaţilor şi tuturor participanţilor, Nea Neculai a rămas fără glas, doar privirea umezită de lacrimi nezăgăzuite dînd semn că vorbirea sa e sufletul pe care Dumnezeu i l-a dăruit, ca să fie nesmintit aproape de oameni, în slujba celor aflaţi în nevoie, cu sfatul bun, cu fapta generoasă. Între mulţii oameni gospodari din comuna Piatra Şoimului, Neculai Capraru a fost mereu exemplul care a însufleţit pe cei din jur, îndemnîndu-i la temeinicie, la bună purtare şi smerenie în faţa lui Dumnezu; a fost mereu printre primii, dacă nu chiar primul, care a oferit din agoniseala familiei sale, deopotrivă, comunităţii locale şi necăjiţilor, umblînd şi ajutînd pe cei căzuţi în greşeală, de voie sau de nevoie. Neculai Capraru era reperul de nădejde al fiecărui consătean şi nu numai, era omul la care găseai vorba de alinare, gestul de omenie inconfundabilă. Era OMUL Neculai Capraru, născut ca să facă bine, fără surle şi trîmbiţe. Modestia sa irepetabilă devenise proverbială şi pilduitoare pentru mulţi-mulţi consăteni, pentru mulţii-mulţi prieteni pe care-i avea în judeţ, în ţară şi-n străinătate, chiar. În minte, mi se derulează o sumedenie dintre faptele sale generoase, făcute în ani şi ani de zile, la care am fost martor din întîmplare şi de care, tot din întîmplare, am aflat de la beneficiarii lor, dar şi de la alţii ce mi se confesau cu sfială, ca la spovedanie. Sînt prea multe, pentru a le înşirui, însă, semnificativ e că aceia ajutaţi de el nu au uitat, că-l poartă în suflet, că-l trec şi-l vor trece în cuvenite pomelnice. Modestia cu care oricînd mă întîmpina, mărturisesc că mi-a fost pildă şi povaţă. Dar, parcă, numai mie?! Cîţi prieteni de la oraş nu-l evocau, întrebîndu-mă: " Ce mai face Domnul? Cum, n-ai fost pe la el? Cînd te duci acasă, salută-l, şi spunei că tare bun a fost ce mi-a trimis. Mulţumeşte-i din partea mea, încă o dată!"

Da, oricînd ajungeam la el, simţeam că bădia Neculai se bucura sincer: "Măi, Domnu', da' di ci nu măi treci pi la mini?! Hai sî ti sărvesc cu ceva! Ci vrei, gin sau rachiu di ceala care'ţ placi netali?! "

Depun mărturie că Neculai Capraru nu-mi spunea numai mie "măi, domnul", că mă simţeam ocrotit de el, ba chiar privilegiat pentru simpatia ce mi-o purta şi mi-o arăta, inclusiv de faţă cu oameni importanţi. I-am fost şi-i voi fi, cu buna-cuviinţă de rigoare, recunoscător şi îndatorat, mai cu seamă că m-a preţuit încă înainte de a ajunge ziarist, cînd, săracul-de-acasă ce eram, credeam în şansa de a-mi depăşi condiţia. Era modesta mea îndrăzneală, pe care a avut-o şi nea Neculai, cînd a pornit din bătătura casei părinteşti, să-şi croiască drum în viaţă. Neculai Capraru a biruit greutăţile care i-au fost potrivnice, şi-a întemeiat o familie şi o gospodărie exemplare, a fost mereu în graţia lui Dumnezeu, a fost UN OM ÎNTRE OAMENI, care n-a uitat nici o clipă de unde s-a ridicat.

Din păcate, prematur şi nedrept, NECULAI CAPRARU, "Măi, Domnu'", a plecat în veşnicie, lăsînd urmaşii să-i continue pilda de vrednicie.

Pe 18 decembrie 2000, Neculai Capraru ar fi împlinit 64 de ani. Cu o lună şi cîteva zile înainte, Dumnezeu la chemat la el. L-a chemat să serbeze împreună ziua sa de naştere.

Fie ca Bunul Dumnezeu să-l ocrotească în cuvenită pace!

Traian SOCEA


Un comentariu:

  1. UNUL DINTRE OAMENII DE NADEJDE AI SATULUI IAPA ! ORCAND GASEAI UN SFAT SI O INVATATURA BUNA ! PACAT CA NU AM MAI VORBIT CU DANSUL DE MAI BINE DE 20 DE ANI . DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA DE-A DREAPTA SA !
    CU PLECACIUNE , I. N. G.

    RăspundețiȘtergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector